Înlocuirea caselor de marcat: Fiscul dă avertisment doar firmelor care trag de timp

Dacă în urma controalelor se va descoperi că firma a depus toate eforturile pentru a-și procura o casă de marcat cu jurnal electronic, dar din motive independente nu o deține încă, atunci organele Fiscului nu vor aplica nici măcar un avertisment firmei, cu atât mai puțin o sancțiune. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a precizat de curând că a instruit organele de control să nu sancționeze firmele pentru fapte care nu le pot fi imputabile și să aplice corespunzător Legea preveniri, acolo unde e vorba, într-adevăr, de culpa comerciantului.

Concret, dacă organul fiscal care vine în vizită nu găsește casele de marcat electronice în funcțiune, va aplica sancțiuni doar dacă de neregulă se face vinovat (și) comerciantul, potrivit comunicatului transmis de MFP.

Stadiul implementării la zi a aparatelor de marcat noi ne arată că 117.429 de case de marcat sunt acum în funcțiune. Câte ar trebui să fie până la finele acestui an? În jur de 800.000. Una dintre probleme este lipsa totală de pe piață a caselor de marcat electronice pentru anumite activități. Altă problemă e ritmul cu care furnizorii se achită de obligații – sunt comercianți care acuză că au comandat casele, dar nu le-au primit ș.a.m.d.

Cine ar avea șanse să scape de sancțiuni

În comunicatul publicat, MFP spune că a stabilit la nivel intern ca, de acum, controalele la firme să se realizeze cu informarea prealabilă a MFP, în baza unei proceduri care să respecte următoarele repere:

  • dacă inspectorii descoperă că firma a depus toate diligențele ca să-și procure aparatul, dar achiziția nu a putut fi făcută din motive ce nu țin de firmă, atunci nu va putea să fie sancționat nici măcar cu avertisment; ce motive sunt considerate de cei de la MFP ca încadrându-se aici: nu există pe piață modelul de aparat specific unei anumite activități economice; termenul stabilit cu furnizorul, prin contract, e ulterior datei controlului realizat;
  • dacă există vinovăție, se va acorda un avertisment, la prima abatere;
  • comerciantul e vinovat de nepunerea în funcțiune a aparatului de marcat cu jurnal electronic atunci când, deși îl are, nu l-a fiscalizat și nu l-a instalat sau atunci când, deși există pe piață, nu și-a cumpărat aparatul.

 

sursa Avocatnet.ro